Mango: skąd pochodzi?

Prowincja Assam w Indiach słynie nie tylko z herbaty o tej samej nazwie, ale również z faktu, że jest uważana za ojczyznę mango, które jest tam uważane za „króla owoców”.

Lokalne podania przekazują legendę o wyglądzie tego owocu. Pewnego razu młody człowiek Ananda podarował drzewo mango swojemu nauczycielowi Buddzie, który przyjął dar i poprosił o posadzenie mango w fundamentach domu. W Indiach zwyczaj ten jest nadal zachowany: podczas budowy nowego domu owoc mango układany jest w fundamencie budynku.

Dziś większość mango rośnie w Tajlandii.  Owoc ten doskonale gasi pragnienie, korzystnie wpływają na ludzką skórę. W szczególności odświeża cerę.

Mango: właściwości

Wiemy już gdzie rośnie mango i najpewniej większość z nas wie, jak wygląda i jak smakuje mango. Ten owoc można nazwać źródłem witalności. Składa się z kilkudziesięciu przydatnych pierwiastków śladowych, które mają niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Mango to grupa witamin B (B1, B2, B5, B6, B9), witamin A, C i D. Zawiera różne minerały - cynk, mangan, żelazo i fosfor. Taki skład owocu zwiększa jego właściwości ochronne i ujędrniające. Mango jest doskonałym przeciwutleniaczem.

Może łagodzić ból, obniżać gorączkę, działa zapobiegawczo na nowotwory złośliwe, szczególnie w narządach miednicy. Dlatego wskazane jest, aby jeść mango, jeśli chodzi o choroby związane z układem rozrodczym i układu moczowo-płciowego. Jest przydatne przy długotrwałej depresji: owoc łagodzi napięcie nerwowe, łagodzi stres i poprawia nastrój.

Mango jest produktem alergizującym, dlatego należy zachować ostrożność przy pierwszym spożyciu. Ponadto alergia może pojawić się nawet wtedy, gdy skóra wejdzie w kontakt ze skórką mango. Przedawkowanie dojrzałych mango może powodować zaparcia i gorączkę.

Mango: jak obrać i pokroić?

Jak się je mango i jak prawidłowo je przygotować do jedzenia. Praktyczna obróbka tego owocu jest dość trudna i niekiedy można zepsuć owoc, nawet przy jego obieraniu.

Mango jest zawsze dość trudne do obierania, ale przede wszystkim musisz sprawdzić, czy owoc jest dojrzały. Kolor nie jest wskaźnikiem: skórka może być zielona, czerwona, żółto-pomarańczowa, a nawet fioletowa. Podobnie jak w przypadku awokado, delikatnie ściśnij go w dłoni i sprawdź, czy jest sprężysty. Dodatkowo im dojrzalszy owoc, tym bardziej aromatyczny. Jeśli owoc nadaje się do spożycia, możesz zacząć go kroić.

Musisz położyć mango na płaskiej powierzchni (lepiej jest użyć talerza, aby złapać sok). Pamiętaj, że na środku znajduje się duża pestka, więc weź ostry nóż i trzymając owoc pionowo, wytnij kawałek po obu stronach. W ten sposób otrzymamy dwa kawałki owocu. Jeden z pestką i drugi jej pozbawiony. Oba należy pozbawić skórki. Najlepiej jest to zrobić za pomocą małego nożyka.

Samą pestkę należy wydrylować odpowiednią łyżką. Ta wielkością powinna być zbliżona do wielkości pestki. Alternatywnie mango można pokroić na kawałki. Będziesz potrzebował obieraczki do ziemniaków, aby pokroić skórkę. Następnie, trzymając mango w jednej ręce, wytnij kawałek miazgi wokół pestki małym nożem.

Jak jeść mango: pomysły na śniadanie

Co zrobić z mango, jeśli chodzi o posiłek śniadaniowy? Samo mango można oczywiście zjeść oddzielnie, ale jeśli chodzi o to, z czym jeść mango, to idealnym dodatkiem są kaszki mleczne, jajka czy twarożek.

Omlety pieczone w piekarniku z warzywami, twarożek z owocami, naleśniki z twarogiem – do wszystkich tych potraw śniadaniowych pasuje mango. Te owoce mogą być spożywane na śniadanie od bardzo młodego wieku (w UE zaleca się stosowanie mango do żywności od 6 miesiąca życia). Ten owoc zawiera 12 z 13 znanych witamin i jest praktycznie pozbawiony cukru.

Dobrym wyborem jest mus z mango i banana (obierz oba owoce i włóż do blendera). Miąższ dojrzałego owocu można rozłożyć na wierzchu chleba, podobnie jak masło. Jeśli dziecko jada już owoce cytrusowe - kropla soku z cytryny doskonale przyciemnia smak.

Aby zrobić zdrowy czekoladowy mus z mango, potrzebny nam będzie miąższ dojrzałego owocu, a także, 1-2 łyżeczki brązowego cukru lub miodu i 1-2 łyżki naturalnego proszku kakaowego. Wymieszaj wszystko w blenderze. Ponadto mango można stosować we wszystkich potrawach mlecznych z dodatkiem jagód.

Jak jeść mango: pomysły na obiad

Kiedy mango jest dojrzałe, jest idealnym komponentem wielu potraw obiadowych. Szczególnie pasuje do dań serwowanych zwłaszcza latem i wczesną wiosną.

Z pewnością jadłeś mango w połączeniu z koktajlami, sokami, ciastami i w tartach. Jednak smakuje też doskonale, kiedy zostanie połączone z tradycyjnymi pikantnymi smakami. Owoc komponuje się doskonale z papryką i ryżem. Może być spożywane jako tradycyjne paper rolls. To idealna przystawka na imprezę - nadziewana dużą ilością świeżych warzyw i podawana z niesamowicie pysznym sosem.

Wrażenie zrobisz też, wykorzystując mango do zrobienia musztardy. Pasuję do dania z kurczaka w skorupie kokosa z dipem z mango na drewnianej desce z kolendrą. Popularna jest też salsa ze świeżych kiwi mango. Ostatecznie spodoba się wam też sałatka z kraba z mango i limonką.

Jak jeść mango: pomysły na deser

Najczęściej mango są spożywane na świeżo. Owoc dodaje się do deserów, sałatek owocowych, ciastek. Doskonale sprawdza się też z mlekiem i śmietaną i jako dodatek do deserowych koktajli odchudzających. 

Mango to bardzo zdrowy owoc, bogaty w witaminy i minerały, zawiera prawie wszystkie niezbędne aminokwasy, nie ma tłuszczu i mało białka. Jako deser możemy podawać mango z dodatkiem jogurtu i płatków migdałowych. Potrzebne nam będzie:

- mango - 1 szt.

- jogurt bananowy - 150 g.

- esencja waniliowa - 2 krople

- wafle czekoladowe - 2 szt.

- miód - 1 łyżeczka

- płatki migdałowe - do dekoracji

Obierz mango, pokrój w kostkę. Włóż kostki owocu do miski blendera, wlej ekstrakt waniliowy i miód. Blenduj wszystko dokładnie, aż masa będzie gładka. Do szklanki nałóż dwie łyżki przecieru z mango. Następnie dodaj niewielką ilość jogurtu. Posyp posiekanymi waflami. Ponownie włóż puree z mango. Połóż jogurt na ostatniej warstwie. Udekoruj płatkami miodu i migdałów.

Filipiński Mango Deser jest także bardzo łatwy do zrobienia. Niezbędne składniki to:

- ciastka Grahams „Grahams” (używane również do robienia serników)

- 3-4 żółte słodkie mango

- 1/2 puszki skondensowanego mleka

- 200 ml śmietany do ubijania

- garść orzechów włoskich do dekoracji

Obierz i pokrój mango na cienkie plasterki. Połącz śmietanę ze skondensowanym mlekiem i ubij. Krem powinien być płynny. Umieść warstwę ciasteczek „Grahams” w pojemniku.

Na nie połóż plastry mango. Następnie należy wlać 1/3 ilości śmietany (śmietana + mleko skondensowane). Całość operacji powtórz 3 razy. Ostatnia warstwa będzie kremowa. Liczba warstw zależy od wielkości twoich naczyń i liczby gości lub członków rodziny. Wysyp drobno posiekane orzechy na wierzchu. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na noc.