SKŁADNIKI NA 10 SZTUK

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag serka waniliowego homogenizowanego
  • 1/2 kg agrestu
  • torebka galaretki agrestowej
  • garść czereśni do dekoracji

Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić, schłodzić.
Agrest oczyścić z resztek kwiatostanu, opłukać. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Białka ubić, wymieszać z masą. Nałożyć do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temp. 180 C. Ciasto wystudzić, szklanką wyciąć krążki. Posmarować serkiem, owinąć folią aluminiową tak, by powstały ścianki. Włożyć agrest, wlać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na 2 godz. Ozdobić czereśniami.