Porcja: 228 kcal

Przygotowanie: 70 minut

Na 4 porcje

  • 2 cebule
  • 3 czerwone chili
  • kawałek imbiru (ok. 4 cm)
  • łyżka oleju l2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka żółtego curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 750 g młodych ziemniaków
  • 2 limonki
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 200–300 ml bulionu warzywnego
  • mały pęczek kolendry
  • 300 g zielonego groszku
  • sól
  • orientalny chleb typu naan, pita

Cebule obrać, drobno posiekać. Chili rozkroić, usunąć pestki, pokroić w drobne kawałki. imbir obrać, zetrzeć na tarce. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Smażyć 10–15 minut, aż będzie miękka. Dodać chili, imbir, kumin, curry i kurkumę. Chwilę smażyć. Ziemniaki obrać, umyć. Przeciąć na pół. Skropić sokiem wyciśniętym z jednej limonki. Wrzucić do mieszanki przypraw. Chwilę smażyć.

Wlać jogurt i bulion. Dodać łodygi kolendry. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a sos się zredukuje. Dodać zielony groszek i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na końcu danie ewentualnie doprawić solą. Posypać listkami kolendry. Podawać z podzieloną na cząstki pozostałą limonką i azjatyckim chlebkiem.