Porcja: 361 kcal

Przygotowanie: 40 minut

Na 6 porcji

  • 6 dużych cukinii
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny
  • 50 g orzeszków piniowych
  • sól
  • pieprz

Pesto:

  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej mięty
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 50 g startego parmezanu
  • 70 ml oliwy
  • sól

Cukinie opłukać. nożykiem szczelinowym pokroić wzdłuż na wstążki. następnie każdą wstążkę pociąć w dość cienkie (jak makaron) paski. Cukiniowe paski ułożyć delikatnie na durszlaku i oprószyć solą. Pozostawić na 30 minut, aż ociekną. Następnie przelać gorącą wodą, osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Czosnek na pesto obrać i drobno posiekać. Zioła opłukać, osączyć. miętę, 3/4 bazylii, 3/4 parmezanu i oliwę (łyżkę oliwy odłożyć) utrzeć w moździerzu lub malakserze na gładką emulsję. Przyprawić do smaku solą. Połączyć z paskami cukinii. Dodać skórkę z cytryny i orzeszki pinii. Delikatnie wymieszać. Rozłożyć na talerzach.

Posypać resztą parmezanu i bazylii. Skropić resztą oliwy. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz także:

Nasza rada

Paski cukinii mogą być dodatkiem do prawdziwego spaghetti. Makaron gotujemy al dente i łączymy z warzywami.