Składniki na 6 porcji

● puszka ciecierzycy (40 dag)
● duży ziemniak
● 4 małe pory
● po łyżce oliwy i masła
● 2 ząbki czosnku
● 1 l bulionu warzywnego
● 5 dag parmezanu
● kilka kropli oliwy
● sól, pieprz

■ Pory przekroić wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ziemniak obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Osączyć ciecierzycę.
■ Na rozgrzane masło i oliwę wrzucić pory, czosnek i ziemniaki. Oprószyć solą, smażyć do miękkości. Dodać ciecierzycę. Zalać 2/3 bulionu i gotować około 15 minut.
■ Połowę zupy zmiksować, połączyć z pozostałą częścią. Wlać resztę bulionu, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kilkoma kroplami oliwy i tarym parmezanem.