● włoszczyzna
● 3 udka kurczaka
● sól
● pieprz
● 50 dag ziemniaków
● 1/2 kalafiora
● szklanka mąki
● 2 jajka
● ok. 1 szklanki mleka 2%
● koperek

Oczyszczoną włoszczyznę i umyte udka zalej 2 l wody, gotuj 20 min, przypraw solą i pieprzem. Wyjmij mięso i włoszczyznę, posiekaj. Warzywa włóż z powrotem do zupy, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Ugotuj do miękkości. W blenderze zmiksuj mąkę, żółtka i mleko, wymieszaj łyżką z ubitą na sztywno pianą z białek, mięsem i szczyptą soli. Kładź łyżką małe kluski na osolony wrzątek, gotuj 2 min od wypłynięcia. Wrzuć do zupy. Posyp koperkiem. NASZA RADA: Z gotowanego mięsa możesz też zrobić pulpeciki do zupy: mięso z udek zmiel, wymieszaj z jajkiem, łyżką tartej bułki, łyżką natki, przypraw do smaku. Formuj kulki, gotuj je w bulionie .