● 6 mandarynek
● 20 dag twarożku
● pół pęczka bazylii
● 50 dag marchewki
● 25 dag ziemniaków
● 2 cebule
● 2 łyżki oleju
● ząbek czosnku
● 2 łyżki oleju
● 3 szklanki bulionu warzywnego
● 1,5 dag nasion sezamu
● sól, pieprz

■ Umyć i osuszyć mandarynki. Zetrzeć skórkę z 1–2 owoców i jedną jej łyżeczkę wymieszać z twarożkiem. Listki bazylii oderwać od łodyżek, pokroić, wymieszać z twarożkiem. Wycisnąć sok z mandarynek. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
■ Cebule posiekać drobno, a czosnek pokroić i razem z cebulą zeszklić na patelni.
■ Do dużego rondla wlać bulion, sok z mandarynek, dodać zeszkloną cebulę i czosnek, marchewkę, ziemniaki i 2 łyżeczki skórki mandarynek. Gotować pod przykryciem przez 30 minut.
■ Sezam uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Zupę zmiksować na purée, doprawić solą i pieprzem. Podawać z serkiem (1–2 łyżki na talerz), posypaną sezamem.