Składniki:

  • opakowanie krewetek tygrysich
  • 1 l wody
  • puszka mleka kokosowego
  • Posiekane świeże papryczki chili (1-2 sztuki)
  • łyżeczka brązowego cukru, szczypta soli
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • łyżka sosu rybnego (ewentualnie sojowego)
  • limonka
  • zielona papryka
  • cebula
  • kolendra i szczypiorek
  • dwie łyżki oleju sezamowego
  • garść zielonej, obranej fasolki
  • łyżka pasty curry

Na oleju podsmażamy krewetki (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić), następnie dorzucamy paprykę i papryczki, fasolkę, paprykę zieloną pokrojoną i całość dusimy zalewając kokosowym mlekiem. Po 15 minutach dodajemy pastę curry i wodę. Całość doprawiamy łyżeczką cukru, sosem rybnym i szczyptą soli. Gotujemy jeszcze przez około 25 minut. Podajemy posypane szczypiorkiem, liśćmi kolendry i doprawione sokiem ze świeżej limonki. Smacznego!