PORCJA: 128 kcal

PRZYGOTOWANIE: 15 minut

NA 4 PORCJI

  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g korniszonów
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • jadalne kwiaty do dekoracji (nagietki, nasturcje, kwiaty koniczyny, cebuli)

Jogurt wymieszać z bulionem. Korniszony odcedzić i pokroić w plasterki. Kilka gałązek szczypiorku odłożyć, resztę drobno posiekać. 2 łyżki korniszonów odłożyć. Resztę ze szczypiorkiem dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę mocno schłodzić. Następnie rozlać do miseczek, każdą porcję posypać odłożonymi korniszonami, udekorować gałązkami szczypiorku i kwiatami.