● 2 małe dynie Golden Nuggets (wielkości talerza)
● łodyga selera naciowego
● por
● cebula
● łyżka masła
● łyżka oliwy
● łyżeczka koncentratu pomidorowego
● łyżka curry
● 400 ml bulionu drobiowego z kostki
● 1/2 szklanki śmietany 30%
● łyżka posiekanej natki pietruszki
● sól, pieprz

■ Z dyń odciąć ostrym nożem wierzchy, tak by powstały „pokrywki”. „Miseczki” ostrożnie wydrążyć uważając, by nie uszkodzić skóry. Nasiona usunąć, miąższ pokroić w drobną kostkę.
Seler naciowy umyć i pokroić w cienkie krążki. Por dokładnie opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, posiekać.
■ W dużym garnku rozgrzać masło i oliwę. Włożyć por, seler i cebulę, podsmażyć kilka minut. Następnie dodać curry, koncentrat pomidorowy i podsmażyć jeszcze chwilę. Dodać dynię, wymieszać. Wlać bulion, dusić pod przykryciem ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.
■ Zupę zdjąć z ognia, zmiksować. Wymieszać ze śmietaną, podgrzać kilka minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę nalać do wydrążonych dyń, udekorować posiekaną natką pietruszki i przykryć „pokrywkami”.