Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 3 małe ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 gram czerwonej soczewicy
  • mały kawałek (ok. 2 cm) korzenia imbiru
  • natka pietruszki i kawałek pora
  • sól
  • pieprz


Cebulę, czosnek i imbir kroimy i podsmażamy przez kilka minut na oliwie. Marchewki, ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Wrzucamy je na wrzącą osoloną wodę wraz z cebulą, czosnkiem i imbirem, a po dziesięciu minutach dosypujemy soczewicę. Całość gotujemy około 15 minut po czym wrzucamy zieleninę – natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze kilka minut, wyciągamy zieleninę i doprawiamy pieprzem. Na koniec całość blendujemy, a przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub ziarnami słonecznika. Możemy położyć tez odrobinę jogurtu.