● 20 dag mąki
● 10 dag masła
● 15 dag grzybów
● 3 łyżki oliwy
● 2 cebule
● por (biała część)
● 2 jajka
● 2 żółtka
● 100 ml gęstej śmietany
● sól, pieprz

Masło posiekać z mąką, dodać jajko, 3 łyżki zimnej wody oraz szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej formy i piec ok. 15 min w temp. 200°C.
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Cebule obrać, posiekać. Por dokładnie opłukać, pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć grzyby i warzywa, smażyć 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Śmietanę dobrze wymieszać z jajkiem i żółtkami. Dodać nieco soli i pieprzu. Grzyby z warzywami ułożyć równomiernie na podpieczonym cieście, zalać śmietaną z dodatkami. Piec jeszcze około 20 minut w temperaturze 180°C.