SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:

  • opakowanie pumpernikla
  • 10 kromek chleba tostowego 
  • 5 dag twarożku
  • 10 dag salami
  • 10 dag sera żółtego
  • biała rzodkiew
  • łyżka masła
  • pumpernikiel

Chleb tostowy i żółty ser pokroić w kwadraty tej samej wielkości.
Połowę kwadratów pumpernikla posmarować twarożkiem, przykryć suchymi kwadratami.

Kostki chleba tostowego posmarować masłem, po czym przykryć je żółtym serem. Kwadraty jasnego i ciemnego pieczywa ułożyć w szachownicę.

Rzodkiew obrać, pokroić w plasterki. Z połowy salami i rzodkwi wyciąć serduszka, z reszty kwadraciki. Serduszka salami ułożyć na kwadracikach rzodkwi i na odwrót.
Pionki  rozmieścić na ciemnych polach.