Składniki:

  1. 3 dojrzałe awokado

  2. 20 dag startego parmezanu

  3. ½  puszki groszku zielonego

  4. 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

  5. 10 listków bazylii

  6. kilka listków mięty
  7. 
sól i pieprz do smaku
  8. 
sok z cytryny
  9. 
6 jaj przepiórczych
  10. 
opakowanie chleba kanapkowo-tostowego (np. Dan Cake)


Przygotowanie:

Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy. Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze. Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią. Gotowe - zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo tostowego Dan Cake wycinamy „serca”. Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko.


Smacznego!