● 1/2 kg szczawiu
● 1 i 1/2 l bulionu drobiowego
● 150 ml kwaśnej śmietany
● cebula
● 2 ogórki
● 2 łyżki posiekanego koperku
● 2 jajka ugotowane na twardo
● łyżka cukru
● 4 łyżki soku z cytryny
● sól, pieprz

Szczaw opłukać, osuszyć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Bulion drobiowy wlać do garnka, włożyć szczaw i cebulę, wymieszać, gotować około 15 minut.
■ Wsypać cukier, dodać połowę soku z cytryny, zmiksować. Posypać koperkiem, przyprawić solą i pieprzem oraz pozostałym sokiem z cytryny. Wstawić na noc do lodówki.
■ Ogórki zetrzeć na tarce. Jajka drobno pokroić. Zupę zagotować, przyprawić do smaku, posypać jajkami i ogórkami.