SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 30 dag szpinaku (może być mrożony)
  • 2 łyżki masła
  • łyżka margaryny
  • jajko
  • pomidor
  • sól

Ryż wsypać do osolonego wrzątku, gotować ok. 20 min, aż stanie się miękki, odcedzić, trzymać w cieple.
Pomidor umyć, pokroić w plasterki, dwa odłożyć, resztę pokroić w kostkę. Jajko ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokroić w kostkę.
Świeży szpinak oczyścić, odciąć ogonki, umyć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut. Osączyć, posiekać. Kubeczki posmarować wewnątrz margaryną.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć obgotowany szpinak i mieszając smażyć, aż woda odparuje (szpinak mrożony smażyć bez rozmrażania).
Szpinak dodać do ryżu, dokładnie wymieszać. Masą napełnić kubeczki, lekko ugnieść. Zapiekać 2-3 minuty w temperaturze 180°C. Tymbaliki wyjąć z kubeczków, na każdym ułożyć kawałki pomidora i jajka, talerz ozdobić plasterkami pomidora.

Rada: ryż w kubeczkach można, zamiast w piekarniku, podgrzać w kuchence mikrofalowej (ok. 2-3 min, 600 W) lub w prodiżu.