Składniki na ok. 30 trufli:

  • szklanka śmietany kremówki
  • 2 i 3/4 tabliczki mlecznej czekolady (27,5 dag)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki syropu malinowego
  • 10 dag suszonych śliwek
  • kolorowa posypka, pistacje i wiórki kokosowe

Czekoladę posiekać lub zetrzeć na tarce. Masło pokroić w małą kostkę. Śliwki posiekać. Śmietanę zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia, wsypać czekoladę, mieszać do chwili, aż się rozpuści. Dodać masło, dokładnie wymieszać, wlać syrop malinowy, dodać śliwki, wymieszać. Masę przykryć folią aluminiową, wstawić na 4-5 godzin do lodówki. Uformować ok. 30 niewielkich kulek, obtoczyć w posiekanych pistacjach, wiórkach lub kolorowej posypce.