SKŁADNIKI NA 40 SZTUK

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 6-8 jabłek
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Margarynę stopić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę, wlać mleko i wystudzony tłuszcz. Wymieszać na jednolitą masę, przykryć i odstawić na 2 godziny.
Jabłka obrać, pokroić w krążki o grubości 5-7 mm, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka posypać cynamonem.
W rondlu rozgrzać olej. Krążki jabłek zanurzać w cieście, lekko osączać i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć po 2 minuty z każdej strony na rumiany kolor.
Osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło.