Składniki na 16 porcji

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka skórki cytrynowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • puszka brzoskwiń
  • 3 łyżki likieru morelowego

Krem:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 l mleka
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżka żelatyny
  • 1/2 l kremówki
  • 3 łyżki likieru morelowego

Dekoracja:

  • 20 dag marcepanowej masy
  • kolorowe jajeczka cukrowe
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • zielony barwnik spożywczy

Biszkopt: masło stopić i wystudzić. Jajka i żółtka ucierać na parze z cukrem i skórką cytrynową, aż masa zgęstnieje. Do masy jajecznej przesiać obie mąki. Cienkim strumieniem wlać masło, zmiksować na gładką masę.

Ciasto nałożyć do tortownicy (o średnicy 26 cm) natłuszczonej i posypanej bułką. Piec 30-35 minut w temp. 190°C. Biszkopt wystudzić w formie i przekroić na 3 krążki.
Brzoskwinie osączyć, zalewę zachować. Odmierzyć 100 ml syropu, wymieszać z likierem. Nasączyć dwa dolne krążki biszkoptu.

Krem: żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, mieszając wlać do kogla-mogla. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. Żelatynę wymieszać z gorącym kremem.

Zobacz także:

Kremówkę ubić i wraz z likierem dodać do masy. Krem schładzać przez godzinę.Krążek biszkoptu położyć w tortownicy. Na cieście ułożyć połówki brzoskwiń, rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem, posmarować go 1/3 kremu. Nałożyć ostatni krążek, zdjąć bok tortownicy. Pozostałym kremem posmarować wierzch i bok tortu. Wstawić do lodówki na godzinę.

Dekoracja: masę marcepanową zagnieść z barwnikiem, rozwałkować na cienki placek. Wykroić pasek, przyłożyć suchy wafel, odcisnąć wzór. Paskiem obłożyć bok tortu. Z resztek marcepana wyciąć zajączki. Zajączkami i jajeczkami z cukru ozdobić wierzch tortu. Krawędź tortu obsypać płatkami migdałowymi.