Na 12 porcji

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki
  • torebka budyniu czekoladowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 7 dag mielonych migdałów
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • torebka gotowej polewy czekoladowej
  • 2 łyżeczki śmietany kremówki
  • tłuszcz i mąka do formy
  • sól
  • cukier puder do posypania

Czekoladę zetrzeć na tarce. Masło utrzeć. Ucierając wsypywać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Pod koniec wbijać po jajku, wsypać czekoladę.
Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodawać do masy na przemian z mlekiem i mielonymi migdałami.
Masę nałożyć do małej tortownicy (średnica 21 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Piec ok. 50 minut w temp. 170°C. Ciasto wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 placki, przełożyć powidłami.
Polewę przygotować wg instrukcji na opakowaniu, połączyć ze śmietaną. Polać wierzch i boki tortu. W kawałku tektury wyciąć litery HP. Szablon ułożyć na ostudzonej polewie, litery posypać cukrem pudrem, szablon zdjąć.