● 1 i 1/4 kostki masła (25 dag)
● 4 jajka
● szklanka cukru
● łyżka rumu
● op. cukru wanilinowego
● 1 i 1/2 szklanki mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 10 dag zmielonych migdałów
● szczypta cynamonu KREM:
● łyżka rumu
● 800 ml kremówki (3 i 1/2 szklanki)
● 4 listki białej żelatyny (8 g)
● kieliszek likieru brzoskwiniowego
● 10 łyżek konfitury brzoskwiniowej
● cynamon
● 1 kg brzoskwiń z puszki

Ciasto: masło utrzeć z cukrami, dodać jajka i rum, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, migdały i cynamon, zagnieść ciasto. Włożyć do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej pergaminem. Piec 30 min w temp. 200°C. Ostudzić. Przekroić na 3 krążki.
Brzoskwinie osączyć, pokroić w małą kostkę. Żelatynę namoczyć. Śmietanę ubić. Żelatynę rozpuścić w rumie na małym ogniu, połączyć ze śmietaną i cynamonem.
Dolny krążek ciasta nasączyć likierem brzoskwiniowym, posmarować 1/3 śmietany, rozłożyć połowę brzoskwiń. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć likierem, posmarować połową konfitur. Wyłożyć 1/3 kremu, przykryć resztą brzoskwiń. Położyć trzeci krążek, nasączyć likierem, posmarować resztą konfitury. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu, udekorować brzoskwiniami. Tort wstawić na 3 godziny do lodówki.