SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

BEZA:
● 6 białek
● 1 i 1/3 szklanki cukru
● szczypta soli
● 3 łyżeczki octu
● 2 łyżki kakao

KREM:
● 15 dag gorzkiej czekolady
● łyżeczka żelatyny instant
● szklanka śmietany kremówki
● torebka cukru wanilinowego

DEKORACJA:
● 100 ml śmietany kremówki
● 4 dag gorzkiej czekolady
● łyżka kakao

Beza: białka ubić dodając stopniowo cukier, kakao, sól i ocet. Masę bezową umieścić w rękawie cukierniczym z dużym otworem (13 mm). Na papierze do pieczenia narysować 2 kręgi (śr. 24 cm). Wypełnić je masą bezową, zaczynając od środka i wyciskając masę spiralnie na zewnątrz. Piec 3-4 godz. w lekko uchylonym piekarniku w temperaturze 100°C. Po godzinie pieczenia zdjąć papier i położyć bezy bezpośrednio na kratce, aby spód dobrze się wysuszył.

Krem: czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, połączyć z czekoladą. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z masą czekoladową. Wstawić na 30 min do lodówki. Lekko tężejącym kremem posmarować bezę i przykryć drugim krążkiem.

Dekoracja: śmietanę ubić. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, rozsmarować na blasze. Gdy zastygnie, zekrobać szpatułką wiórki. Bitą śmietanę rozsmarować na cieście, posypać wiórkami czekoladowymi i oprószyć kakao.

Zobacz także: