SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

CIASTO:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • sól

MUS TRUSKAWKOWY I DEKORACJA:

  • 1 kg truskawek
  • 15 dag cukru
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • czubata łyżka żelatyny instant
  • 100 ml śmietany kremówki

Ciasto: białka wbić do miski, wsypać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, wsypując stopniowo cukier.

Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 24 cm. Pianę nałożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy, wypełnić spiralnie narysowane koła. Suszyć w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) ok. 6 godzin w temp. 100°C.

Mus: truskawki umyć, oderwać szypułki (kilka odłożyć do dekoracji) resztę zmiksować z cukrem. Żelatynę wymieszać z 5 łyżkami wody, podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać do musu razem z likierem, wymieszać. Schłodzić mus w lodówce (ok. 20 min).

Kremówkę ubić. Tuż przed podaniem blaty bezowe przełożyć tężejącym musem truskawkowym. Wierzch udekorować rozetkami ze śmietany i truskawkami.

Zobacz także: