SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 8 różnokolorowych strąków papryki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek posiekanej natki
  • 60 dag serka mascarpone (lub tłustego białego sera)
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Papryki umyć, odciąć wierzchy z łodygą. Wnętrze każdego strąka oczyścić z pestek i białych błonek, nie naruszając ścianek. Żółtka oddzielić od białek. Serek utrzeć z żółtkami i śmietaną na jednolitą masę, podzielić na 3 porcje, przyprawić solą. Pierwszą część serka odłożyć. Drugą wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić papryką i chili. Trzecią część masy serowej wymieszać z natką.
Z białek ubić pianę. Po porcji kłaść do każdego rodzaju serka, wymieszać.
Strąki papryki napełniać po kolei masą serową zieloną, żółtą i czerwoną. Papryki przykryć odkrojonymi wierzchami, posmarować oliwą, ustawić na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez 10 minut w temperaturze 180 st. C.