Na 16 porcji

  • 2 opakowania ciasta kruchego
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • słoik musu jabłkowego
  • 8 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 5 kropli aromatu pomarańczowego
  • tłuszcz do formy

Mieszanki ciast wsypać do miski. Dodać masło lub margarynę. Wbić 2 jajka. Zagnieść gładkie ciasto, a następnie podzielić je na dwie części. Jedną z nich wstawić do lodówki.
Prostokątną formę (ok. 25 x 40cm) wysmarować tłuszczem. Wylepić ją pozostałym ciastem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystudzić.
Mus jabłkowy rozsmarować na cieście. Z lodówki wyjąć pozostałą część ciasta. Rozwałkować ją. Nawinąć na wałek i przenieść na mus jabłkowy. Jajko roztrzepać. Posmarować nim wierzch ciasta. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Cukier puder utrzeć z 3 łyżkami przegotowanej wody i aromatem pomarańczowym na gładką masę. Polewę rozsmarować na ciepłym cieście. Szarlotkę odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.