SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 4 plastry wieprzowiny po ok. 15 dag (szynki lub łopatki)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jabłka
  • 2 orzechy włoskie
  • 4 grube plastry sera żółtego (najlepiej ementalera)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml półwytrawnego białego wina
  • 4 łyżki śmietany
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Mięso oprószyć solą i pieprzem, każdy plaster obtoczyć w mące. Łyżkę masła stopić na patelni, obsmażyć mięso po 1/2 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonej brytfanny.

Jabłka obrać, pokroić w grube plastry, przesmażyć z obu stron na łyżce masła. Orzechy podzielić na pół.

Na stekach ułożyć plastry jabłek i połówki orzechów, przykryć plastrami sera. Zapiekać 10 minut w temperaturze 200°C, aż ser się stopi.

Cebule obrać, drobno posiekać. Zeszklić na pozostałym maśle, zalać białym winem, szybko zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać na małym ogniu, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Steki podawać z sosem cebulowym.