porcja: 430 kcal

przygotowanie: 30 minut

na 4 porcje:

  • 4 befsztyki z polędwicy (ok. 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pesto
  • 150 g rukoli
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • parmezan
  • sól
  • pieprz

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy stek natrzeć odrobiną oliwy i ponacinać wzdłuż brzegu. Patelnię grillową mocno rozgrzać. Smażyć na niej mięso po 2 lub 4 minuty z każdej strony (w zależności do tego, jak bardzo ma być wysmażone). Oprószyć solą, pieprzem i zawinąć w folię aluminiową. Pesto wymieszać z resztą oliwy i 3 łyżkami ciepłej wody. Lekko ubić. Rukolę porwać na kawałki. Pomidorki przekroić. Wymieszać z rukolą i połową sosu. Rozłożyć na półmisku. Obłożyć pokrojonymi w plasterki stekami. Skropić resztą sosu i posypać pociętym w płatki parmezanem.