Porcja: 277 kcal

Przygotowanie: 45 minut

Na 4 porcje:

  • 20 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 100 g mąki
  • 5 łyżek oliwy
  • ząbek czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów
  • łyżka oregano
  • 150 g sera mozzarella
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki kaparów
  • kilka filecików anchois
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz

Drożdże wymieszać z cukrem, zalać szklanką letniej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn połączyć z mąką. Dodać sól i 3 łyżki oliwy. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Czosnek posiekać, zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory, oregano, sól i pieprz do smaku. Dusić, aż sos zgęstnieje. Z ciasta uformować okrągły placek. Ułożyć go na wysmarowanej łyżeczką oliwy blasze. Posmarować resztą oliwy, a następnie sosem. Posypać startą na tarce mozzarellą, obłożyć oliwkami, kaparami i anchois. Piec ok. 15 minut w 200°C. Posypać listkami bazylii.