na 4 porcje:

• 2 szalotki
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 2 puszki tuńczyka w oleju (w kawałkach)
• 350 g pomidorów koktajlowych
• 2 łyżki osączonych kaparów
• 4 łyżki czarnych oliwek
• 500 g spaghetti
• sól
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 2-3 gałązki bazylii

Szalotki obrać i drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić szalotki. Tuńczyka osączyć z oleju i rozdrobnić widelcem. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oliwki pokroić w plasterki. Do szalotek dodać tuńczyka, kapary, oliwki i pomidory, podgrzewać kilka minut, mieszając. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić, niewielką ilość wody z gotowania odlać i razem ze spaghetti dodać na patelnię. Delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii i od razu podawać.

przygotowanie: ok. 25 minut 1 porcja: ok. 720 kcal, 28 g białka, 22 g tłuszczu, 101 g węglowodanów