PORCJA: 462 kcal

PRZYGOTOWANIE: 45 minut

Przepis na 10 porcji

  • 300 g truskawek
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • szklanka kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 70 g cukru
  • 8 listków żelatyny
  • okrągły biszkopt

Polewa:

  • 200 ml soku z truskawek
  • łyżeczka cukru łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta kwasku cytrynowego

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę owoców przekroić na pół, resztę na ćwiartki. Jogurt zmiksować z kremówką i cukrami. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody. Gdy zmięknie, podgrzewać, aż się rozpuści. Przestudzić. Dodać 3 łyżki jogurtu i szybko wymieszać. Połączyć z resztą masy. Biszkopt włożyć do tortownicy. Boki obłożyć połówkami truskawek, pozostałe owoce ułożyć na cieście. Zalać tężejącą masą i wstawić do lodówki. Składniki na polewę gotować przez minutę. Ostudzoną polewą pokryć wierzch deseru. Chłodzić 3 godziny.