Dla 4 osób

  • 6 matiesów
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • mały seler
  • por
  • 2 cebule
  • 2 suszone grzyby
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka kaparów
  • 4-5 ziaren angielskiego ziela
  • sól
  • pieprz
  • natka
  • musztarda
  • 2 łyżki rosołu

Warzywa obrać, umyć. Kawałek marchewki i pietruszki pokroić w ozdobne gwiazdki, zielone części pora w kawałki, resztę warzyw, razem z selerem, w cienkie paseczki. Cebulę posiekać. Grzyby opłukać, chwilę moczyć i pokroić w paseczki.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć najpierw cebulę, następnie warzywa, a na końcu grzyby. Skropić rosołem. Posolić solą i pieprzem. Dodać ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 20 minut. Dodać kapary. Doprawić do smaku musztardą. Wystudzić.
Śledzie opłukać, osączyć. Zrolować, ułożyć na półmisku. Do środka roladek włożyć warzywa. Całość udekorować kawałkami pora i gwiazdkami z marchewki i pietruszki.