Składniki na 16 sztuk

● 1/2 kg twarogu
● 2 i 1/2 szklanki mąki
● 10 dag margaryny (1/2 kostki)
● 3 jajka
● opakowanie cukru wanilinowego
● 1 i 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
● łyżeczka sody oczyszczonej
● smalec lub olej do smażenia
● szklanka cukru pudru
● 2 łyżki soku z cytryny

Margarynę posiekać z twarogiem i mąką, wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, sodę i spirytus, zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. W środku każdego wyciąć dziurkę (np. kieliszkiem lub zakrętką od butelki).
Smalec lub olej rozgrzać w garnku, partiami smażyć oponki z obu stron na rumiano. Osączyć.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody, polać oponki.