Na 12 sztuk

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju sojowego
  • 2 kubeczki (po 150 g) jogurtu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag truskawek
  • łyżka soku z cytryny
  • torebka polewy cytrynowej
  • 5 łyżek konfitury truskawkowej
  • tłuszcz i mąka do foremek

Olej i jogurt zmiksować z jajkiem, cukrem pudrem i waniliowym. Mąkę wymieszać z migdałami, sodą, proszkiem i szczyptą soli. Wlać mieszankę jogurtową, zmiksować.
Truskawki opłukać, osuszyć, 6 najładniejszych odłożyć. Pozostałe drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny.
Połowę ciasta nałożyć do przygotowanych foremek, położyć po porcji pokrojonych truskawek, przykryć je resztą ciasta. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 st C.
Polewę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wystudzeniu babeczki pokryć polewą.
Konfiturę przetrzeć przez sito (jeśli trzeba, rozrzedzić ją odrobiną gorącej wody), ozdobić babeczki. Nim polewa zastygnie, wierzch udekorować odłożonymi truskawkami.