Porcja: 412 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 10 porcji

  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g boczku w plastrach
  • 2 winne jabłka
  • 200 g winogron
  • granat
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, wysuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Oliwę wymieszać z tymiankiem, miodem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki minimum na 2 godziny. Następnie mięso podsmażyć na oliwie. Owinąć boczkiem i związać. Przełożyć do brytfanki. Wlać szklankę wrzątku. Piec 30 minut w180°C. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Winogrona umyć. Owoce dodać do mięsa i piec 30 minut. 15 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 220°C. Schab podawać z owocami, posypany pestkami granatu.