Składniki na 4 porcje

  • po 2 pomidory żółte i czerwone
  • czerwona cebula
  • 1/2 pęczka roszponki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka sezamu
  • sól i pieprz

Pomidory umyć, pokroić w plastry. Roszponkę umyć, rozdzielić listki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, delikatnie podsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor, zdjąć, osączyć z tłuszczu. Sezam uprażyć na suchej patelni. Szczypiorek drobno pociąć nożyczkami. W płaskim naczyniu ułożyć pomidory, dodać roszponkę, cebulę, czosnek, całość posypać sezamem. Z octu, szczypty soli, pieprzu, i oliwy utrzeć sos i polać sałatkę. Posypać szczypiorkiem.

NASZA RADA: Pomidory pokrojone na sałatkę skrop jak najszybciej oliwą lub sosem na bazie oliwy, a zapobiegniesz utlenianiu się witaminy C.