Składniki na 6 porcji

  • 12 małych ziemniaków
  • 1/2 kg pieczeni wieprzowej
  • cytryna
  • awokado
  • 4 brzoskwinie z puszki
  • mała cebula
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • główka sałaty
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • mielony imbir
  • sól, pieprz

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pieczeń pokroić w kostkę. Z cytryny wycisnąć sok. Awokado obrać, przekroić, wyjąć pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę i od razu skropić połową soku z cytryny. Brzoskwinie też pokroić w kostkę. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki i wycisnąć w prasce do czosnku.

Oliwę wymieszać z octem, cebulą, dużą szczyptą imbiru, pozostałym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na kawałki i ułożyć w salaterce. Na środek nałożyć ziemniaki, mięso, awokado, brzoskwinie. Składniki polać sosem, wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.