● 20 dag białej kiełbasy
● 2 jajka
● strak czerwonej papryki
● garść roszponki
● mała strzępiasta sałata

SOS:
● 1/2 szklanki majonezu
● 2 łyżki jogurtu
● łyżeczka chrzanu
● sól
● grubo mielony pieprz

Kiełbasę gotuj 10 min na małym ogniu w małej ilości wody, ostudź, pokrój w ukośne plastry. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, potnij na cząstki. Paprykę oczyść z nasion, umyj i osusz, pokrój na paseczki. Roszponkę i strzepiastą sałatę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na listki. Wymieszaj składniki na sos, przypraw solą. Do salaterki włóż listki sałaty i roszponki, kawałki kiełbasy, jajek, papryki, przemieszaj delikatnie. Polej sosem, oprósz świeżo zmielonym grubym pieprzem.