SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • pstrąg
  • sól
  • jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietany
  • biały pieprz
  • 1/2 cytryny
  • kilka gałązek koperku
  • łyżka oleju 

Rybę oskrobać, rozciąć od strony brzucha, usunąć wnętrzności. Tuszkę opłukać, osuszyć i natrzeć solą ze wszystkich stron. Olejem natłuścić żaroodporne naczynie, wstawić do kuchenki na 2 min (650 W). Rybę ułożyć grzbietem do góry, rozkładając części brzuszne. Jajko wymieszać z bułką tartą, posmarować rybę i mikrofalować 15 minut (650W). Włączyć funkcję grill, jeśli kuchenka jest w nią wyposażona. Śmietanę wymieszać z masłem i pieprzem. Sosem polewać rybę co kilka minut. Cytrynę umyć, pokroić na cząstki. Przełożyć rybę na talerz, udekorować koperkiem i cytryną, podawać z pur e ziemniaczanym lub frytkami.

Rada: w trakcie pieczenia najlepiej nakłuć rybę widelcem w okolicy kręgosłupa, gdzie mięso jest najgrubsze. Jeśli łatwo wchodzi, a mięso jest białe, ryba jest gotowa.