SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • paczka (40 dag) mrożonych malin
  • 25 ml wiśniówki
  • 6 łyżeczek żelatyny

Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Z białek i reszty cukru ubić pianę, delikatnie wymieszać z żółtkami. Dodać przesiane mąki, wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, piec 10-15 minut w temperaturze 180°C.

Biszkopt wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę, przykryć wilgotną ściereczką, ostudzić.

Maliny rozmrozić, osączyć, zmiksować. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wiśniówkę i żelatynę wymieszać z malinami, odstawić.

Ciasto posmarować musem malinowym, zwinąć. Posypać cukrem pudrem i ew. skórką z pomarańczy.