SKŁADNIKI NA 10 PORCJI

  • 2 kg schabu
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • jajko
  • 3 pory
  • olej
  • sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka

Umyty i osuszony schab naciąć przy dłuższym brzegu tak, by powstał prostokąt. Schab natrzeć solą, pieprzem i posypać czosnkiem. Lekko rozbić.
Szpinak usmażyć na patelni, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, pod koniec wbić jajko. Pory oczyścić, odciąć zieloną część, białą posolić.
Na płacie mięsa ułożyć warstwę szpinaku (około 2 cm od brzegu), następnie cienkie plastry boczku natartego słodką papryką. Około 4 cm od dłuższego brzegu ułożyć pory.
Całość zwinąć w roladę, zawijając brzegi tak, jak gołąbki. Spiąć wykałaczkami i obwiązać.
Roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podlać odrobiną wody i wstawić po przykryciem do piekarnika.