Składniki na 8 porcji

  • 75 dag łopatki cielęcej
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • 7 łyżek masła
  • pęczek świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • olej
  • szklanka bulionu z kostki
  • sól, pieprz

Mięso umyć, lekko rozbić formując prostokąt. Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, polać jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Bazylię opłukać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. 5 łyżek masła utrzeć z bazylią i czosnkiem, przyprawić do smaku solą.
Cielęcinę wyjąć z jogurtu, dokładnie umyć, osuszyć i rozłożyć. Posmarować masełkiem, zrolować i obwiązać nicią.
Łyżkę oleju i resztę masła rozgrzać w brytfannie, włożyć roladę, zrumienić ze wszystkich stron. Podlać gorącym bulionem, piec 1 godzinę w 200°C.