Składniki na 16 osób:

  • 3/4 kg jabłek
  • 5 dag rodzynek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag mielonego twarogu
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • torebka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Owoce podlać w rondlu odrobiną wody, dusić 15 minut. Wsypać połowę cukru, mieszać, aż się cukier rozpuści. Dodać skórkę i rodzynki, wymieszać.

Z mąki, twarogu, oleju, mleka, pozostałego cukru i cukru waniliowego zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, foremką wykroić krążki o średnicy 10 cm. Na każdy nałożyć duszone jabłka, złożyć na pół, dokładnie zlepić.

Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.