Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki (40 dag) mąki krupczatki
  • 1/2 kostki (12,5 dag) masła
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 jajka (jedno białko zużyjemy do posmarowania rogalików)
  • kilka kropli esencji waniliowej lub skórka otarta cytryny

Na nadzienie (do wyboru)

  • słoik konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych
  • rodzynki
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do blachy

Ciasto: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mąkę posiekać z masłem, połączyć z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto (gdyby było za twarde, dodać śmietany).
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nadając mu formę prostokąta. Pociąć na kilkucentymetrowe pasy, a te podzielić na trójkąty. W środku podstawy każdego trójkąta umieścić łyżeczkę nadzienia i zawijać ciasto w rogal, zaczynając od szerszego boku.

Blachę lekko natłuścić, ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach rogaliki. Gdy wyrosną (ok. 15 min), posmarować białkiem.

Zobacz także:

Piec około 20 minut w temperaturze 170°C, aż się zarumienią. Można oprószyć cukrem pudrem.

Rogaliki można też nadziewać bardziej wyrafinowaną masą orzechową. Wystarczy zmieszać 10 dag zmielonych orzechów włoskich (lub laskowych), 10 dag cukru pudru, 3 łyżki śmietanki i kilka kropli esencji waniliowej.