Składniki na 4 porcje

● 1 kg ziemniaków
● 5 łyżek mąki
● jajko
● 10 dag białego sera
● szklanka śmietany
● 2 łyżki posiekanego szczypiorku
● sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć (wyciśnięty sok odłożyć), odstawić na 30 minut. Z soku zlać płyn z wierzchu, pozostały na dnie osad wymieszać z ziemniakami. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto, przyprawić solą.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące. Zagotować dużą ilość osolonej wody, partiami wrzucać pyzy, gotować 12-15 minut.
■ Ser utrzeć ze śmietaną i szczypiorkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pyzy wyjmować na talerze łyżką cedzakową, polać sosem serowym.

NASZA RADA

Pyzy bez nadzienia najczęściej były dodatkiem do dań mięsnych (pieczeni wołowej lub gęsi). Znakomicie smakują z surówkami, np. z marchewki. Pyzy nadziewane (na słodko lub wytrawnie, najczęściej mielonym mięsem) były samodzielnym daniem. Wytrawne pyzy podawano ze skwarkami i cebulką.