● 20 dag soczewicy
● pełnoziarnista bułeczka
● 3 ząbki czosnku
● 2 cebule
● jajko
● listek laurowy
● 2 gałązki tymianku
● 3 łyżki oleju
● 2 łyżki mąki
● pęczek natki
● 1/2 łyżeczki kminku
● czerwona papryczka chili
● gałka muszkatołowa
● sól, pieprz

Soczewicę opłukać, wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wody, dodać gałązki tymianku i liść laurowy, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 35 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, wodę dokładnie odparować (soczewica powinna się lekko rozpadać). Wyjąć listek laurowy i tymianek.

Bułeczkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć. Natkę umyć, otrzepać z wody, posiekać. Papryczkę chili dokładnie oczyścić z pestek, posiekać. Cebule i czosnek obrać, posiekać.

Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem. Wymieszać z soczewicą. Dodać bułeczkę, papryczkę chili, połowę natki i kminek, wbić jajko, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać na gładką masę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Z masy uformować 8 pulpecików. Pozostały olej rozgrzać na patelni (najlepiej grillowej), włożyć pulpety, smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posypać pozostałą natką.