Porcja: 199 kcal

Przygotowanie: 15 minut

Na 4 porcje:

  • 4 sprawione pstrągi (ok. 350 g każdy)
  • otarta skórka i sok z 2 limonek
  • 1/3 szklanki posiekanego kopru (natki)
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki białego wytrawnego wermutu (niekoniecznie)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • limonki do dekoracji i skropienia ryby

Pstrągi opłukać, osuszyć. Po obu bokach każdego zrobić 3, 4 nacięcia. Skórkę i sok z limonek wymieszać z 3 łyżkami kopru, czosnkiem, olejem, wermutem, solą i pieprzem. Marynatą natrzeć wierzch i wnętrze ryb (delikatnie wcisnąć ją także w nacięcia na bokach). Pstrągi przykryć i wstawić do lodówki na 2–4 godziny, następnie usunąć z nich czosnek i zioła. Ryby ułożyć w naczyniu żarodpornym. Skropić marynatą. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pstrągi świetnie smakują upieczone na grillu (także elektrycznym) – po 8–10 minut z każdej strony. Podawać posypane resztą kopru, przybrane ćwiartkami limonek.

poleca Iwona Starzyńska