● 1,5 kg śliwek
● 5 dag pokruszonych biszkoptów

Ciasto:

● 30 dag mąki
● po 10 dag masła i cukru pudru
● jajko
● łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

● po 7,5 dag masła, cukru, mąki

■ Śliwki dokładnie umyć, osączyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.

Ciasto: masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną blachę, formując brzeg. Posypać pokruszonymi biszkoptami, ułożyć śliwki. Posypać kruszonką i piec 35-40 minut w temp. 200°C.

Zobacz także: