SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 4-5 jabłek
  • 3 jajka
  • sól
  • szklanka cukru pudru
  • niepełna szklanka mąki
  • 6 łyżek oleju
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. 3-4 łyżki mleka
  • 5 dag rodzynek
  • tłuszcz i mąka do blachy

Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem pudrem (2 łyżki odłożyć do posypania). Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać olej, zmiksować (masa ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, gdy jest za gęsta, dolać mleka). Rodzynki sparzyć, wymieszać z masą. Białka ubić na sztywno, wymieszać z ciastem. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Blachę natłuścić, posypać mąką. Wlać ciasto, ułożyć w rządkach kawałki jabłek. Piec 30-35 minut w temp. 180°C. Posypać cukrem pudrem.