Ciasto:

  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • tłuszcz do formy

Farsz:

  • 10 dag boczku
  • cebula
  • łyżeczka masła
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 200 ml śmietany 18%
  • 10 dag tartego sera (łagodnego, np. ementalera)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Ciasto: z mąki, masła, 3 łyżek wody i soli zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Ciasto podzielić na trzy części. Cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczone małe (15 cm) formy. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 220°C. Wyjąć z pieca, przestudzić.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę, razem z cebulą lekko zrumienić na maśle.
Jajka ubić, wymieszać ze śmietaną i siekaną natką. Przyprawić szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem.
Podpieczone placki posypać tartym serem. Wyłożyć podsmażony boczek z cebulą i zalać wszystko masą jajeczną. Piec 25 minut w temperaturze 190-200°C. Podawać ciepłe, z sałatą.