SKŁADNIKI NA 20 PORCJI

  • 10 brzoskwiń
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • łyżka startej skórki cytrynowej
  • 4 jajka
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 słoika konfitury morelowej

Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki, usunąć pestki.

Margarynę utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Wbić jajka, dalej ucierać. Marcepan pokroić na kawałki, zmiksować z masą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać.

Ciasto nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W rządkach ułożyć połówki brzoskwiń. Piec 30-40 min w 180°C.

Konfiturę morelową podgrzać z 3 łyżkami wody, przetrzeć przez sito. Ciepłe ciasto posmarować cienko konfiturą.